Normal c6d360df0ca5255742536a822bb66bc3eb002d93

De droom van Zoë van der Wouw

01 september 2017 10:32

Laatst vroegen wij onze volgers op Facebook naar hun persoonlijke droom. Zoe van der Wouw liet ons weten dat zij haar studie wil halen en een onderzoeksstage wil lopen in het AMC. Een deel hiervan heeft ze al waargemaakt, met het andere deel is ze hard bezig. Met deze mooie, ambitieuze en stoere droom veroverde ze een plekje op deze website. Je leest haar verhaal hieronder.

Over Zoë

De 22-jarige Zoë heeft sinds eind april 2015 de ziekte van Crohn. Ondanks haar ziekte is ze een bezige bij. In het dagelijks leven studeert ze HBO biologie, voeding en gezondheid. Dit is een brede HBO opleiding waarbij je de planten-, mensen- of voedingskant op kunt. Ze zit in haar tweede  jaar. Daarnaast is ze voorzitter van de studentencampus’ moestuin  en is hier vaak te vinden. Ook is Zoë lid van de IBD patiëntenraad in het AMC.

De droom van Zoë

Zoë heeft een mooie en ambitieuze droom: ‘Ik wil heel graag in het ziekenhuis onderzoek doen en darmpatiënten helpen. Daarvoor moet ik hard leren en werken op school. Volgend jaar ga ik stage lopen in het AMC. Dat trekt me omdat ik daar zelf patiënt ben, maar ook omdat het een academisch ziekenhuis is. Het ´darmfalen en voedingsteam´ biedt mij  de mogelijkheid om een leuk en interessant onderzoek te doen, helemaal in lijn met mijn studie. Daar wil ik nu voor gaan’. Zoe moet nog wel even wachten tot februari omdat ze nog wat dingen voor haar studie af moet ronden. Het is dus nog wel een beetje spannend, maar ze gaat ervan uit dat zij haar droom in het nieuwe jaar kan najagen.

De invloed van de ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn bepaalt ongeveer de helft van Zoë’s leven. Ze is regelmatig moe en moet daar veel rekening mee houden. Daarom slaapt ze ’s middags vaak.  Op school heeft ze zelfs een standaard bank waar ze af en toe even op kan liggen om bij te komen. Ook heeft ze last van allerlei kleine, Crohn-gerelateerde klachten, zoals gewrichtsontstekingen, ooglidrandontsteking en eczeem. Ze bezoekt regelmatig  het ziekenhuis. Gemiddeld twee keer per maand, waarvan één infuusafspraak. Ze krijgt namelijk elke maand het medicijn  Infliximab, via een infuus. Dat helpt om haar Crohn rustig te krijgen. Alles bij elkaar een behoorlijke impact op haar leven.

Dromen najagen

Als er iemand vastbesloten en ambitieus is haar droom na te jagen, dan is het Zoe wel. Ze wil hier hard voor werken. Haar doel is om niet lager dan een zeven gemiddeld te halen voor haar studiemodules. Dan kan ze ook nog doorstuderen aan de Wageningen Universiteit en haar droombaan als medisch onderzoeker waarmaken. Het lukt haar tot nu toe goed.

‘Je realiseert je pas hoeveel je tijd en leven waard zijn als een gedeelte daarvan wordt weggenomen. Daarom hoop ik dat IBD-patiënten het positieve uit hun ziekte kunnen halen.'

Een wens voor IBD-patiënten

We vragen Zoë naar haar grote wens voor IBD-patiënten. Ze hoopt dat patiënten hun leven terug kunnen krijgen door een goede behandeling, net als zijzelf. Dat ze gewoon hun leven kunnen leiden zoals zij dat willen. Zonder constant bezig of bang te zijn voor vragen als: ´kan ik dit wel eten´ en ‘waar is het toilet?’ Een wat relaxter leven. Zoë hoopt  daar met haar droom ook een steentje aan bij te kunnen dragen. Ze weet als geen ander hoe het is: ‘Je realiseert je pas hoeveel je tijd en leven waard zijn als een gedeelte daarvan wordt weggenomen.  Daarom hoop ik dat IBD-patiënten het positieve uit hun ziekte kunnen halen. Ondanks dat deze ziekte mij is overkomen en me best beperkt, brengt het me ook iets positiefs: ik ben het leven en de goede momenten meer gaan waarderen en kan nu echt voor de volle 100% voor dingen gaan. ‘ Door haar ziekte komt Zoë nu ook veel vaker uit haar comfortzone. Ze zegt nu makkelijker tegen dingen: ‘ik doe het’, terwijl ze dat vroeger absoluut niet zou doen. Zo gaf ze laatst een presentatie op een patiëntendag voor 400 mensen. Een paar jaar geleden zat ze te stotteren voor een zaal van 10 mensen.

Hart onder de riem voor actievoerders

Zoë is blij met de acties voor Stoer met IBD en wil de actievoerders graag een hart onder de riem steken. Ze zegt: ‘Je kunt nooit genoeg geld verzamelen. Gewoon blijven doorgaan en altijd proberen meer in te zamelen.  Je maakt er een grote, dankbare groep patiënten erg blij mee. Samen kunnen we namelijk het verschil maken in de strijd tegen IBD.’

Wat Zoë zou doen in actie tegen IBD

We vragen Zoë wat zij zou doen om in actie te komen. Een sponsorloop meelopen lijkt haar geweldig.  Maar dan wel een sponsorloop speciaal voor patiënten, met korte afstanden. Die hebben onderweg natuurlijk wat extra hulp en Dixies nodig. Speciale begeleiders kunnen ervoor zorgen dat de patiënten ook daadwerkelijk naar buiten durven en meedoen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook begeleiden in het trainingstraject.

Inspireert het verhaal van Zoë jou en wil je graag in actie komen voor meer aandacht en onderzoek naar IBD? Lees hier hoe het werkt of maak meteen jouw Stoer met IBD actie aan. Met jouw hulp kunnen we meer mensen als Zoë helpen naar een betere kwaliteit van leven.