Laatste plekken voor deelname aan 'IBD, eet je mee?'

15 februari 2018 09:53

Dit voorjaar start de pilot 'IBD, eet je mee?'. In dit nieuwe programma gaan patiënten met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa gedurende drie maanden zelf ervaren wat een ander voedingspatroon met hen doet. Gezonde voeding is belangrijk, dat weten we allemaal. Dit geldt zowel voor gezonde mensen als voor mensen met buikproblemen. Mensen die last hebben van een chronische darmontsteking, zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (IBD) kunnen baat hebben bij gezonde voeding. Toch nemen artsen voeding in de spreekkamer niet altijd serieus en krijgen voeding en leefstijl niet altijd een plek in de behandeling. Met steun van de Maag Lever Darm Stichting en de patiëntenvereniging CCUVN doet Stichting Voeding Leeft onderzoek naar de impact van voeding bij patiënten met IBD. En jij kunt hieraan meedoen!

Wat houdt ‘IBD, eet je mee’ in?

‘IBD, eet je mee?’ is een pilotproject waarin mensen met IBD gedurende drie maanden zelf ervaren wat een ander voedingspatroon met hen doet. Je krijgt hierbij professionele begeleiding. Doel van dit project is te onderzoeken in hoeverre verse, onbewerkte voeding en een gezonde leefstijl effect heeft op je ziek zijn en de kwaliteit van leven.

Het doel van het eetprogramma voor IBD is om een wetenschappelijke onderbouwing te vinden van de rol van voeding bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Bij goede resultaten is het streven om in samenwerking met MDL-artsen en/of zorgverzekeraars te kijken hoe een dergelijk eetprogramma in de behandeling van IBD kan worden meegenomen.

De pilot

De pilot start dit voorjaar (medio maart) met een workshop over voeding en leefstijl. Als je deelneemt bepaal je zelf je doelen. Je krijgt een werk- en receptenboek mee naar huis. Na een maand is er een terugkomdag om ervaringen uit te wisselen. Na twee maanden kom je nog een keer bij elkaar. In de tussenliggende periode kun je ervaringen delen en vragen stellen via een besloten online community, begeleid door experts. Na afloop van de pilot ga je met de handvatten en tips zélf aan de slag met het aanpassen van je voeding.

Hoe kun je meedoen?

Je kunt meedoen als je:

 • Tussen de 18 en 75 jaar bent
 • Je in een rustige periode zit (remissie), maar wel regelmatig onder controle bent van een MDL-arts of specialist
 • geen fistels hebt
 • geen chirurgische ingreep hebt gehad aan het spijsverteringskanaal (maagband/maagverkleining, stoma, gedeeltelijke darmverwijdering etc.)
 • geen eetstoornis hebt (gehad)
 • geen recente aanpassing in je medicatie hebt gehad

Weet je niet zeker of je aan deze criteria voldoet of heb je andere vragen over dit onderzoek, neem dan contact op met de onderzoekers via info@voedingleeft.nl

Verder ben je:

 • bereid om je voedingspatroon aan te passen en te ervaren wat anders eten met je doet
 • bereid om vlees, vis en/of zuivel te eten
 • niet recent begonnen/gestopt bent met roken of dit van plan gedurende de pilot
 • in staat de benodigde inkopen te doen en de recepten te bereiden of te laten bereiden
 • bereid je huisarts/behandelend specialist op de hoogte te brengen van deelname

Voeding Leeft

De Stichting Voeding Leeft is een onafhankelijke stichting die innovatieve leefstijlprogramma’s ontwikkelt rondom chronische ziektes. Zij wil de positieve invloed die voeding kan hebben op de kwaliteit van leven graag wetenschappelijk onderbouwen, zodat artsen voeding serieus meenemen in hun behandeling. Daarnaast wil de stichting het bewustzijn over voeding vergroten en de impact die voeding heeft op ons leven en op ziekte.

Onderzoek in het kort:

 • de pilot bestaat uit 3 dagen: 1 workshop dag en 2 terugkomdagen om ervaringen uit te wisselen
 • Een aantal online vragenlijsten

Leden van de CCUVN krijgen voorrang in de aanmeldingsprocedure.

Ja, ik meld me aan

Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar voor de start medio maart. Kent u iemand voor wie dit programma interessant is? Of wilt u zelf deelnemen? Aanmelden kan via deze link.

Niet meedoen maar wel steunen?

Wil of kun je niet meedoen aan de pilot, maar draag je dit onderzoek wel een warm hart toe?
De Maag Lever Darm Stichting zamelt samen met CCUVN geld in om dit voedingsonderzoek te financieren. Kom zelf in actie via dit actieplatform of organiseer een gezond ontbijt om je steentje bij te dragen.