Roeien om het taboe op darmziekten te doorbreken

11 juli 2016 14:16

De 12 uur van Ankeveen, dáár wilde Debbie (25) wel een keer aan meedoen. Rondjes roeien voor het goede doel. Ze verzamelde een team van 14 roeiers om zich heen en noemden zichzelf de Peddelprutsers.

Ook al hebben ze een professionele roeier in hun midden en is iedereen super fanatiek. Met hun naam zijn ze toch gedekt mochten ze er niks van bakken. Het is deze knipoog die de gezelligheid van  het team kenmerkt. De teamleden komen uit alle windstreken en zijn een mengelmoes van vrienden en bekenden van Debbie. 

Sportief met vrienden voor het goede doel

Debbie komt oorspronkelijk uit Ankeveen en toen 5 jaar geleden de eerste editie van start ging, was ze meteen enthousiast over dit evenement. “Ik vind het bijzonder dat de organisatie in een klein dorp zo'n groot evenement neer kan zetten waar alle opbrengsten van de gehele organisatie en dag naar de goede doelen gaan: sponsorgeld van bedrijven, opbrengsten van de activiteiten en bezoekers, én opbrengsten van de horeca. Daarnaast is het een mooie manier om iets sportiefs te doen met vrienden.” Iedere 5 jaar wordt de 12 uur van Ankeveen georganiseerd door Stichting Oranje Festiviteiten Ankeveen, waarbij de roeiteams zelf mogen kiezen voor welk goed doel ze roeien.

De Peddelprutsers kozen voor de Maag Lever Darm Stichting. In Debbie’s familie komen darmziekten voor en zelf heeft ze colitis ulcerosa. Door de Maag Lever Darm Stichting als doel te kiezen wil ze bovendien het taboe op darmziekten en ‘poepen’ doorbreken: “Steeds meer mensen hebben last van hun darmen, maar schamen zich ervoor om hierover te praten. Op dit moment voel ik mij heel goed. Ik ben blij dat ik hieraan kan meedoen om een bijdrage te leveren aan onderzoek en de gezondheid van andere zieken."

Op 9 juli was het zover. De 12 uur van Ankeveen begon om 12 over 9 in de ochtend en duurde in totaal 12 uur. De roeiers wisselden elkaar af in tweetallen, als in een estafette. Voor ieder geroeid rondje ontvingen zij een bedrag, afhankelijk van het totaalbedrag aan sponsorgeld gedeeld door het totale aantal geroeide rondjes door alle teams. Om 12 uur ’s nachts werd de opbrengst bekend gemaakt: € 38.000,-!

De Peddelprutsers mochten de Maag Lever Darm Stichting een cheque van € 1648,04 overhandigen doordat zij 38 rondjes roeiden en zelf ook nog sponsorgeld bij elkaar gebracht hebben!

Wij bedanken de Peddelprutsers voor deze mooie prestatie. Voor ons zijn jullie verre van prutsers!

Klik hier om naar de actie van Debbie te gaan.