Normal 713507b63ab8d93df6876d6937c1d1a96027d77f

Kim loopt de Color Run voor chronische darmziekten

01 augustus 2016 16:31

 

"Pure ontspanning en fun”, zo beschrijft Kim het lopen van de Color Run. Ze heeft al eerder meegedaan, maar dit keer geeft ze extra kleur aan haar deelname en loopt ze mee voor chronische darmziekten. Op 11  september in Utrecht is het zover. Dan  rent ze de 5 kilometer samen met een vriendin en hun kinderen om gekleurd over de finish te komen.  Het is een evenement dat goed past bij mensen die een chronische darmziekte als Crohn of colitis ulcerosa hebben, omdat het om het plezier en niet de prestatie gaat. Kim: “Al wandel je de helft. Ook prima”.

Bewegen voor ontspanning

Kim kan het weten. Ze heeft zelf de ziekte van Crohn én fibromyalgie (pijn in bindweefsel en spieren, red.). Hierdoor heeft ze vaak pijn maar is ze vooral erg moe. Uit ervaring weet ze dat bewegen  haar helpt om zich beter te voelen. “Het rennen gaat niet altijd lekker, maar dan ga ik wandelen. Zo ben ik toch even buiten geweest en achteraf voel ik mij een stuk beter.” Ze weet sinds  13 jaar dat ze de ziekte van Crohn heeft.  Momenteel lukt het haar goed om regelmatig te bewegen, wat voor Kim goed werkt om haar klachten te beperken. Vooral de combinatie van hardlopen met yoga vindt ze fijn.

Zo goed heeft ze zich niet altijd gevoeld. Vooral in periodes van stress laat de ziekte zich in al zijn hevigheid zien. Maar ook daarin heeft ze gemerkt dat de opvlamming korter duurt als ze een  goede conditie heeft. En dat motiveert haar om te blijven bewegen. Ook nu ze midden in de verbouwing van haar huis zit, doet ze haar best om te bewegen en gaat ze toch ’s avonds naar haar hardloopgroepje. Met haar actie hoopt ze ook anderen te inspireren: “Bewegen helpt, juist als je moe bent, voor de ontspanning.”

In actie voor #stoermetIBD

Kim gaat op verschillende manieren geld inzamelen. Ze wil shirtjes gaan maken met de logo’s van de bedrijven die haar sponsoren. Daarnaast heeft ze speciale #stoermetIBD-spaarpotjes gemaakt voor op haar werk, zodat patiënten haar kunnen sponsoren (ze is tandartsassistente, red.). Haar vrienden, familie en hardloopmaatjes roept ze via Facebook en Whatsapp op om op haar actiepagina te doneren.

Deze donaties zijn belangrijk, want 1 op de 200 Nederlanders heeft IBD. IBD  staat voor Inflammatory Bowel Diseases: de chronische darmziekten Crohn en colitis ulcerosa. Deze ziekten manifesteren zich vaak al op jonge leeftijd en zijn (nog) niet te genezen. Patiënten voelen zich vaak onbegrepen, omdat het onzichtbare ziekten zijn waar weinig over wordt gesproken. Er heerst toch een taboe op alles wat zich op de wc  afspeelt.

De Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) en de Maag Lever Darm Stichting vragen met de campagne #stoermetIBD aandacht voor deze ziekten. We vragen patiënten een actie te starten en vinden het stoer als je laat zien dat je IBD hebt. De opbrengst van de acties wordt geïnvesteerd in een betere behandeling voor IBD.

Wil je Kim sponsoren? Klik hier om naar haar actiepagina te gaan.