Positief zijn is het beste medicijn

02 september 2016 08:00

 

Niet iedereen begrijpt hoe het is om te leven met de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darm. Voor Ricardo de Koning (25) heeft de ziekte een behoorlijke impact, terwijl het aan de buitenkant niet zichtbaar is. Daarom maakte hij een documentaire van een periode uit zijn leven: “Leven met Ziekte van Crohn”. Ricardo: “Soms begrijpen of geloven mensen niet dat je 20 keer per dag naar de wc moet.”

Niet zomaar moe

Het is zijn eerste documentaire. Het filmen, het editen, alles deed hij zelf. In het dagelijks leven werkt hij als controleur bij het Kadaster en heeft hij een eigen bedrijf in 3D-tekenwerk. Hij is iemand die nooit stil zit en is het liefst altijd aan het werk. Lastig voor iemand die vaak tegen de beperkingen van zijn gezondheid aanloopt. In de documentaire vertelt hij hier ook over. Over zijn frustratie dat hij zo graag zijn bedrijf verder wil uitbouwen, maar zijn ziekte hem tegenhoudt. Na het zien van de documentaire begrijpt zijn leidinggevende wel dat hij “niet zomaar moe is”.

Ricardo heeft al 13 jaar de ziekte van Crohn en het heeft hem gevormd tot wie hij nu is. Altijd positief. Tijdens de opnames krijgt Ricardo een nieuwe behandeling waarbij het eerder slechter met hem lijkt te gaan dan beter. Toch houdt hij de moed erin door van vervelende ervaringen iets leuks te maken. Een darmreinigingsmiddel drinken ter voorbereiding op een darmonderzoek, maar wel in een mooi glas.

In actie voor een betere behandeling

Aan het einde van de documentaire loopt Ricardo met een collectebus van de Maag Lever Darm Stichting. Hij is namelijk ontzettend gemotiveerd  om te helpen een oplossing voor deze ziekte te vinden. Toen hij de campagne #stoermetIBD zag besloot hij de lancering van de documentaire hieraan te koppelen. De opbrengst van #stoermetIBD wordt namelijk besteed aan mijnIBDcoach, een patiëntentool die de behandeling van IBD helpt verbeteren. Ricardo verwacht hier veel baat van te hebben: “In het ziekenhuis hebben ze het toch altijd erg druk. Met mijnIBDcoach verwacht ik dat ik sneller contact heb met mijn arts.”

Wil je weten hoe het is om te leven met de ziekte van Crohn? Ga naar Ricardo’s actiepagina en bekijk zijn documentaire!

Steun of start ook een actie op www.stoermetibd.nl.