Lonneke schrijft iedere dag

22 oktober 2016 09:00

 

Lonneke heeft de ziekte van Crohn en schrijft  iedere dag over haar leven op haar blog Lonnekeschrijft.nl. In juni kwam ze met Lonnekeschrijft.nl in actie voor #stoermetIBD en haalde 200 euro op.

Haar  blog betekent alles voor haar. Ze is 24, maar haar leven is minder onbezonnen als iemand anders van haar leeftijd. Door haar losse schrijfstijl, het feit dat ze geen blad voor de mond neemt, heel open, eerlijk én positief (Lachen met Lon) is, voel je meteen veel sympathie voor haar. Lonneke deelt veel met haar lezers: niet alleen alle ins en outs over haar ziekte, maar ze laat je ook kennismaken met haar favoriete recepten. Of hoe zij samen met haar man de spanning in haar relatie blijft zoeken en vinden, ondanks de opvoeding van hun zoontje. En herkenbaar voor alle jonge moeders: ze schrijft graag over opvoedkundige thema’s. “Moet je een kind van één jaar straffen? En zo ja, hoe dan?!” 

 

Contact met lotgenoten

Ze startte de blog toen de ziekte net bij haar gediagnosticeerd was en ze in het ziekenhuis lag. Af en toe schreef ze een bericht, vooral om familie en vrienden in te lichten over haar situatie. Ze merkte al gauw dat ze het fijn vond om te schrijven. Ook merkte ze dat onbekenden het fijn vinden om haar berichten te lezen. Lezers  herkennen zich in haar verhalen en vragen haar zelfs om advies of hulp. Inmiddels post ze al een jaar lang dagelijks een bericht en heeft ze er veel contacten aan over gehouden.

 

“Infuusdag; de belangrijkste dag in mijn leven nu”

Dit jaar kwam Lonneke in actie voor #stoermetIBD en deelde ze een video. Voor iedere “like” van het filmpje doneerde ze. In het filmpje zien we hoe ze het medicijn Vedolizumab krijgt via het infuus. “Ik koos deze video omdat ik het belangrijk vind dat mensen zien hoe zo’n dag verloopt. Een infuusdag is de belangrijkste dag in mijn leven nu. Ik kan absoluut niet zonder medicijnen.” Ze wil ons daarmee niet afschrikken. “Ik wil met deze video ook mensen geruststellen. Dat de verpleging bijvoorbeeld heel leuk is.” Maar: “Ik ben wel een dag met dit infuus kwijt. Het is niet zomaar een pilletje dat ik moet slikken. Ik vind het belangrijk dat mensen dit ook weten.” Gemiddeld heeft ze iedere acht weken een infuusdag. Bij een opstartfase is dit vaker: om de twee of vier weken.

De #stoermetIBD-campagne vindt Lonneke top. “Als meer mensen weten wat het betekent om deze ziekte te hebben, dat het niet alleen maar wat simpele klachten zijn, dat het echt een heftige ziekte is, is er ook meer begrip.”

Zijn mensen egoïstisch of onwetend? … Dit is gewoon een ‘spui blog’ en ik  hoop mee te geven dat je niet te snel moet oordelen over mensen en vooral niet denkt hun problemen wel eventjes te kunnen oplossen – fragment van Lonnekeschrijft.nl

Steun of start ook een actie op www.stoermetibd.nl!