Wat is IBD?


  • 1 op de 200 Nederlanders heeft de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit zijn chronische darmontstekingsziekten, ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd.

  • De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het hele spijsverteringskanaal. Crohn manifesteert zich al op jonge leeftijd en het is een ziekte die niet meer weggaat. Je moet vaak de rest van je leven medicijnen slikken om de ziekte onder controle te houden. Gemiddeld ondergaat een patiënt eens in de 10 jaar een operatie.

  • Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Colitis ulcerosa ontstaat meestal tussen het 15e en 40e levensjaar, maar er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar. Als medicijnen niet werken of de dikke darm zeer ernstig ontstoken is, is een operatie nodig. De hele dikke darm wordt dan weggehaald en je krijgt (tijdelijk) een stoma of een pouch. De pouch is een soort opvangzakje, gemaakt van een deel van de dunne darm, waarin ontlasting tijdelijk opgeslagen kan worden. De pouch neemt als het ware de functie van de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm, waarin ontlasting wordt opgeslagen) over.

  • Bij beide aandoeningen voel je je vaak heel erg moe. Tegelijkertijd zijn het ziektes waar niet makkelijk over gesproken wordt. Er heerst een taboe op.


De Maag Lever Darm Stichting en de Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland (CCUVN) willen zich inzetten voor meer bekendheid rond IBD, verbetering van voorlichting en onderzoek naar de oorzaak van IBD. Daarom gebruiken we de opbrengst van dit actieplatform voor voorlichting en onderzoek. 

In 2016 is de opbrengst van StoermetIBD gedoneerd aan mijnIBDcoach, welke de zorg verbetert en patiënten ondersteunt. MijnIBDcoach is een beveiligde en persoonlijke pagina op internet, speciaal voor mensen met IBD. Met mijnIBDcoach kunnen patiënten een behandeling op maat krijgen. Geen standaardbehandeling maar een behandeling die helemaal is afgestemd op de patiënt. MijnIBDcoach heeft geleid tot:

  1. Het verhogen van de patiënttevredenheid
  2. Verbeteren van de communicatie tussen zorgverlener en patiënt
  3. Kennis en inzicht vergroten van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa

In 2017 kun je je met #StoermetIBD inzetten voor meer aandacht voor voeding en IBD.

Maak hier direct je actiepagina aan of bekijk de acties van anderen.

Hoe werkt het? Lees verder...