Eén op de 200 Nederlanders heeft een chronische darmontsteking, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn. De verzamelnaam van deze ziektes is IBD (Inflammatory Bowel Diseases). 

Stoer met IBD is een campagne van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) en patiëntenvereniging CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland). Gezamenlijk haalden wij in 2016 en 2017 geld op voor meer onderzoek naar de oorzaak en behandeling van IBD. Daarnaast was het doel om de bekendheid van IBD te vergroten en de voorlichting te verbeteren. In 2016 is via ‘Stoer met IBD’ succesvol geld opgehaald voor de realisatie van MijnIBDcoach. in 2017 ging de volledige opbrengst naar het project ‘Eetprogramma voor IBD’.

Hoe kan ik meehelpen?

Momenteel is het niet mogelijk om in actie te komen voor de campagne Stoer met IBD. Wil jij toch een bijdrage leveren in de strijd tegen chronische darmontstekingen? Start dan nu je eigen actie om geld op te halen voor de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) of voor patiëntenvereniging CCUVN (Crohn en Colitis Ulcerosa Vereniging Nederland).

Kom in Actie platform van de MLDS

Kom in Actie platform van de CCUVN

 

Wat is IBD?

  • 1 op de 200 Nederlanders heeft de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Dit zijn chronische darmontstekingsziekten, ook wel IBD (Inflammatory Bowel Disease) genoemd.

  • De ziekte van Crohn is een chronische darmontsteking in het hele spijsverteringskanaal. Crohn manifesteert zich al op jonge leeftijd en het is een ziekte die niet meer weggaat. Je moet vaak de rest van je leven medicijnen slikken om de ziekte onder controle te houden. Gemiddeld ondergaat een patiënt eens in de 10 jaar een operatie.

  • Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van het slijmvlies van de dikke darm. Colitis ulcerosa ontstaat meestal tussen het 15e en 40e levensjaar, maar er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar. Als medicijnen niet werken of de dikke darm zeer ernstig ontstoken is, is een operatie nodig. De hele dikke darm wordt dan weggehaald en je krijgt (tijdelijk) een stoma of een pouch. De pouch is een soort opvangzakje, gemaakt van een deel van de dunne darm, waarin ontlasting tijdelijk opgeslagen kan worden. De pouch neemt als het ware de functie van de endeldarm (het laatste deel van de dikke darm, waarin ontlasting wordt opgeslagen) over.

  • Bij beide aandoeningen voel je je vaak heel erg moe. Tegelijkertijd zijn het ziektes waar niet makkelijk over gesproken wordt. Er heerst een taboe op.
Lees meer
€ 31.590 opgehaald
Laatste donatie 06-12-2017 | 11:59
€ 25 Eelco en Martine Aan: Geen handdoek in de ring

Over ons

De CCUVN is de patiëntenvereniging voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Meer informatie: www.ccuvn.nl. De Maag Lever Darm Stichting initieert en faciliteert wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. Daarnaast geeft de stichting voorlichting over tal van buikaandoeningen. Meer informatie: www.maagleverdarmstichting.nl. Wij werken samen omdat wij willen dat de kennis over IBD verder toeneemt.